Amortering

När man intresserar eller involverar sig i låna pengar branschen så kommer man garanterat att stöta på ordet amortering ett antal gånger. Alla låntagare måste förr eller senare betala tillbaka sin låneskuld till banken eller kreditinstitutet och det är just detta som också kallas för att amortera av lånet. 

Vad betyder amortering ?

Kort och gott så betyder det att man betar av en skuld. Det behöver inte alltid vara en låneskuld det gäller. Har du handlat på kredit hos t.ex ett klädföretag så gäller samma sak. Du står i skuld till företaget och behöver därför börja betala tillbaka beloppet. Oftast efter ungefär 1 månad. Det är lockande för många att handla kläder på kredit, man gör ju inte av med sina "egna pengar" så att säga. Men är garanterat inte lika roligt när du ska börja amortera, tro mig.

Man kan amortera på 3 olika sätt 

Följande 3 sätt är mest vanliga när det gäller amorteringar men det går även att skräddarsy med sin bank om hur man vill gå tillväga. Vad man kan välja beror även till stor del på låneformen. Dessa detaljer bör du rådfråga din bank om. 

1. Amorteringsfritt - Väljer man ett amorteringsfritt lån så behöver man endast betala ränta till banken. Själva lånebeloppet som man lånade behöver man inte betala en enda krona för. Den stora fördelen blir att din månadskostnad kommer bli låg, det vill säga, du betalar endast räntan. Den stora nackdelen är att du bara skjuter upp återbetalningen för själva lånet. Någon gång måste pengarna betalas tillbaka...

Men om du t.ex ska köpa bostad för allra första gången, själv eller med din partner, så kan det vara en bra idè att ta ett amorteringsfritt bolån. Då behöver du/ni endast betala ränta för huset varje månad och slipper därmed de större kostnaderna. Det fiffiga med detta är att om ni någon gång säljer huset i framtiden, så kommer "vinstpengarna" att användas som återbetalning för bolånet. Perfekt för yngre personer som inte har hunnit spara så mycket pengar inu.  

Ungefär samma princip gäller vid blancolån. Man kan oftast få dessa lån amorteringsfria mellan 1-3 år och därefter börjar man amortera. Men då har man ingen bostad att luta sig tillbaka mot så då MÅSTE pengarna betalas tillbaka annars kan det bli stora problem för din del.

Det är lätt at tänka "Wow, amorteringsfria lån verkar vara kanobra!" men då bör man veta att räntan du kommer att betala varje månad baseras på beloppet du har kvar att amortera. Därför blir räntan högre desto mindre du väljer att amortera. Lite längre upp i texten nämde jag 1 nackdel, glöm inte att lägga till den här också ! 

2. Rak Amortering - Betyder och innebär att man alltid amorterar av exakt samma summa varje månad. Till en början kommer din utgift att vara hög, men sedan minska vid varje betalningsfälle. Anledningen är att din skuld kommer att minska för varje månad som går och detta medför i sin tur att räntan blir lägre. Desto mindre skuld, desto mindre ränta!

 

3. Annuitet - Detta är raka motsatsen i jämförelse med rak amortering. Här kommer nämligen amorteringen att vara låg i början för att sedan stiga i takt med att låneperioden går mot sitt slut. Den stora skillnaden när det gäller annuitetslån är, som sagt, att amorteringen kommer att öka men samtidigt så kommer räntan att sjunka. Kan verka en aning förvirrande... I slutet kommer man därför få betala en hög amorteringsavgift men nästan ingen ränta alls.

Exempel på hur rak amortering och annuitetslån utvecklar sig under låneperioden kan du läsa och se här.

Men en sak är viktig att veta. När det gällde rak amortering så var inbetalningen alltid på samma belopp vid varje betalningstillfälle. Vid annuitetslån kommer inbetalningen alltid att vara densamma varje månad. Detta räknar banken ut till dig så det blir rätt.   

Vad rekommenderar jag ?

Det är svårt att säga. Här finns ju som sagt inget "rätt och fel". Men enligt min personliga uppfattning så hade jag försökt sträva efter att få till en rak amortering. Troligtvis hade det känts bra att betala in mindre och mindre pengar för varje betalningstillfälle. Men för vissa passar säkert amorteringsfria lån eller annuitetslån bättre.