Låna 50.000 kr till 0% ränta med Avanzas superlån

Avanza SuperlånFör ungefär 6 månader sedan så skapade vi ett konto hos Avanza då aktier och fonder alltid har varit ett stort intresse. Att kunna investera sina pengar i värdepapper och sedan se dessa växa över tid är en av de bästa känslorna som finns och vi har gjort ett aktivt val att satsa hårt på så kallade utdelningsaktier. Det innebär helt enkelt bolag som delar ut vinster till sina aktieägare och detta sker oftast 1 eller 2 gånger per år. Finns även utländska aktier som delar ut mer frekvent och ett fåtal som har utdelning 1 gång per månad! Blir ett stabilt kassaflöde till ens egna saldo om man äger ett antal av dessa aktier.

Trots att det kliar i fingrarna och få frekventa utdelningar från utländska värdepapper så har vi valt att fokusera till nästan 100% på den svenska marknaden och valt ut historiskt stabila aktier som dessutom ofta har höjt sina utdelningar genom åren. Ett praktexempel är investmentbolaget Investor som nyligen beslutade att höja sin tidigare utdelning från 13 kr till 14 kr och det var nyheter som togs emot med öppna armar då det är ett otroligt populärt bolag bland svenska folket.

Superlånet hos Avanza

Superlånet innebär att man som Avanza kund har möjligheten att få låna upp till 50.000 kr med en effektiv ränta på 0% och köpa nya värdepapper för. Självklart finns här regler och kriterier som behöver uppfyllas innan man blir berättigad och godkänd till ett så kallat "Superlån" och här nedanför går vi igenom dessa:

  • Om du ska bli godkänd för att låna 50.000 kr till 0% ränta så gäller den maximala belåningsgraden på 10%. Det vill säga, du måste äga värdepapper som tillsammans är värda minst 500.000 kr.
  • Du behöver äga minst 3 aktier som är godkända för Superräntan (0%). Någon av de godkända fonderna fungerar även dessa utmärkt.
  • Ingen av de aktier som du är ägare till får utgöra mer än 49% av ditt totala kontosaldo hos Avanza. Detta är ett ganska dumt villkor då ingen normal investerare som vill se sina pengar växa på ett säkert och stabilt sätt har en portfölj där man satsar så pass hårt på en enskild aktie.
  • Avanza tillåter inte heller att du har några optioner. terminer eller pågående blankningsaffärer (att aktien ska tappa i värde) på kontot.

Är du nybörjare så kanske du inte har råd att ha +500.000 kr på ditt Avanza konto och då rekommenderar vi såklart att börja i mindra skala och arbeta dig uppåt på lång sikt. Erbjudandet gällande Superlånet är inget tidsbegränsat erbjudande utan när du inom kanske 1-2 år har arbetat dig upp till ett större och mäktigare kapital så kan du närsomhelst välja att utnyttja detta.

Men som du säkerligen förstår så finns där logiskt nog också risker med att låna pengar för att köpa nya värdepapper. Dina aktier/fonder har ingen som helst säkerhet för att gå upp i värde över tid utan kan lika bra tappa i värde så se till att ha koll på läget innan du gör något förhastat och behöver du hjälp finns Avanzas trevliga support alltid till hands. Vi brukar själva ta kontakt med dom via sociala medier (framförallt Twitter) där vi alltid får blixtsnabb respons.

23 jan 2020