Ränta

De flesta ryser till när man hör ordet ränta. De förknippar ordet med utgifter. I de flesta fall är detta tyvärr verkligheten men ränta kan också fungera som något positivt och något man kan tjäna pengar på. Låt mig förklara. 

Vad är ränta ?

När man väljer att förvara sina sparade pengar på banken så lånar du för tillfället ut dina pengar till din bank. Detta kallas även för sparränta. Som belöning erhåller man då en viss ersättning i form av pengar. Hur mycket pengar man får i belöning beror på hur mycket pengar du har tillgängligt på ditt bankkonto. Samtliga banker har olika sparräntor men i de flesta fall rör det sig om runt 1-5%.

Ponera att du får 3% i ränta varje år. Har du då följande belopp på ditt konto tjänar du:

1000 kr = 30 kr

10.000 = 300 kr

50.000 = 1500 kr

100.000 kr = 3000 kr

500.000 kr = 15.000 kr

1 miljon = 30.000 kr 

Lek också med tanken att du precis har vunnit drömvinsten på lotto och satt in alla pengar hos din bank. Låt oss säga att vinsten var på 100 miljoner. 

100 miljoner = Du tjänar då 3 miljoner kr om året helt passivt ! 

Logiken talar för sig själv. Desto mer pengar du har satt in, desto mer pengar kommer du att få i inlåningsränta av banken.

Låneränta

Pengarna som du förvarar på banken använder dom när någon person behöver och önskar att låna pengar. Då kommer denna person att behöva betala låneränta. Vanligtvis sker detta månadsvis tills hela lånebeloppet är inbetalt. Låneräntan är oftast mycket högre än den ränta som banken erbjuder dig som har pengar på ditt bankkonto. Räntan för sms lån och även blancolån brukar vara högst men det varierar. Det är därför alltid viktigt att jämföra lån innan du lånar. Annars riskerar man att bli blåst på mycket pengar.   

Banken tjänar nästintill alla sina pengar när man som låntagare betalar ränta. Dessa pengar fungerar slutligen till att betala ut lön till de anställda och även andra administrativa kostnader som banken måste betala.

Olika benämningar på räntor 

Sparränta/Inlåningsränta - De pengar du väljer att spara och förvara på ditt bankkonto kommer din bank att belöna dig för. Du erhåller därför en sparränta i form av pengar vid varje nytt år. 

Låneränta/Utlåningsränta - Detta är räntan alla låntagare är tvunga att betala till banken. Ju högre belopp du lånar, desto högre blir ränteavgiften.

Räntesats - Är kort och gott räntans förhållande till lånat belopp och tid. Räntesatsen anges i procent (%) för varje återbetalningsperiod. 

Fast ränta - Är motsaten till rörlig ränta. Med fast ränta bestäms alltid en räntesats mellan låntagare och låneutgivare som varken kan gå upp eller ner inom betalningsperioden. 

Rörlig ränta - Är motsatsen till fast ränta. Detta är mer riskfyllt då räntan antingen kan gå upp väldigt mycket eller om man har tur, gå ner väldigt mycket. Allt styrs av den aktuella marknadsräntan.

Styrränta/Reporänta - Detta är en ränta som Centralbanken i varje land tar ut för att låna ut pengar till de lite mindre bankerna i landet.