Räntefritt billån

Det är inte alls ovanligt att bilfirmor och bilhandlare idag lockar med ett räntefritt billån och det kan man tycka är otroligt generöst vid en första anblick. Men som med så mycket annat så gäller principen "för bra för att vara sant" ännu en gång... Låt mig förklara varför.

Det är, och kommer alltid att vara, just räntan som alla utlånare tjänar mest pengar på. Utan ränta hade det inte funnits någon marknad för lån då banker och låneinstitut hade gått plus-minus-noll. Då är det rätt svårt att driva en lönsam verksamhet. Det kan därför höras en aning lurigt att vissa kan erbjuda ett räntefritt billån om dem inte tjänar pengar på det. Men dessa "förlorade" pengar tjänas in på andra sätt. 

Du kan förvänta dig att betala ett överpris

Bilhandlaren måste gå med vinst för varje bil dem säljer. Det är enkel logik. Men detta blir inte möjligt när du köper din nya bil med förmånen att slippa räntan på de belånade pengarna. Just därför kan du förvänta dig att betala ett överpris då räntan kommer att läggas på grundpriset innan bilen läggs ut till försäljning. Skulle du börja försöka pruta ner priset en aning så kommer du möta hårt motstånd direkt. Bilar som säljs med räntefria lån är nästintill omöjliga att få ner i pris.

Just detta har väldigt många bilköpare bra koll på och i vissa fall blir det billigare att finansiera sitt bilköp med t.ex ett blancolån. Då är räntan oftast väldigt hög men i slutändan blir lånkostnaden ändå billigare för din del! Det är värt att tänka en extra gång på.

Ibland kan det skilja så mycket som 10-20%

Ett räntefritt billån hörs som ett riktigt bra deal för din del men som sagt, det är lite för bra för att vara sant... En fråga, som du verkligen bör ställa till din bilhandlare, är vad bilens pris skulle ha hamnat på om du hade betalat kontant. En bilhandlare är som en politiker, dem kommer att prata på i evigheter och när du tror att du har fått ett svar så har du egentligen inte blivit klokare. Så du kan förvänta dig ett långt utdraget svar. Men i de flesta fall så kan priset landa på 10-20% mindre! En bil, vars kostnad t.ex ligger på 300.000 kr, så kan man spara mellan 30.000-60.000 kr! 

Så tänk på detta innan du gör något förhastat. Ordet räntefritt har en tendens att locka till sig nyfikna gäster men det behöver inte alls betyda att ditt billån blir billigare i längden. Snarare tvärtom.

Äldre modeller och visningsexemplar

Du kan inte förvänta dig att få köpa årets bilmodell utan att betala ränta. Oftast gäller detta bara äldre bilmodeller och visningsexemplar som har stått ute i butiken. Anledningen till detta är att personer som vill köpa en splitter ny bil antingen kan betala kontant eller så har dem något att sätta i säkerhet för sitt lån.

Användbart tips - Låtsas att du ska betala kontant

Om du har som mål att få till ett räntefritt billån så bör du först och främst inbilla bilhandlaren att du ska köpa din nya bil med kontanta pengar. När du sedan har prutat klart på priset (för det ska man alltid försöka göra) så bör du ställa frågor om ett räntefritt billån hade varit möjligt i detta läge. Det är en chansning, men vanligtvis så vill inte bilhandlaren att affären ska gå i graven om du önskar detta. På detta smarta sätt kan du därför förhandla till dig ett lån utan ränta.

20 nov 2012