Vanliga frågor och svar om banklån

Fråga: Hur hittar jag banken som erbjuder det billigaste lånet ?

Svar: För att betala så lite som möjligt för ditt lån så ska du välja den bank som erbjuder lägst effektiv ränta. Andra avgifter kan givetvis tillkomma men det allra viktigaste är ändå hur hög den effektiva räntan är när man tänker lånsiktigt. Ju lägre, desto bättre!

 

Fråga: Min låneansökan avslogs - Vad kan jag göra ?

Svar: Fick du avslag på din ansökan så beror det vanligtvis på något av följande:

  • Banken anser att din nuvarande inkomst är för låg
  • Under kreditupplysningen så upptäckte banken att du har betalningsanmärkningar (för privatpersoner så är en anmärkning giltig i 3 år framåt från dagen den registrerades)

Hade du för låg inkomst så är vårt bästa tips att låta någon annan gå i borgen för dig (borgensman). Oftast en medlem ur den egna familjen. 

Visade det sig att du hade en gammal betalningsanmärkning så finns det egentligen inte mycket annat att göra än att vända sig till en annan bank eller låneinstitut.

Vi rekommenderar då Bluestep som bland annat har specialiserat sig på att godkänna lån fast man har betalningsanmärkningar. Deras passande slogan är "Vi anstränger oss lite mer".

 

Fråga: Var kan jag jämföra räntor ?

Svar: Det finns en hel del olika jämförelsesajter på nätet men den allra bästa är Compricer.se där du snabbt, enkelt och smidigt kan få en överblick vilken bank eller kreditinstitut som erbjuder bäst ränta och villkor.  

 

Fråga: Är det bäst att låna pengar med eller utan säkerhet ?

Svar: Generellt sätt så fungerar det på följande vis. 

  • Lån med säkerhet (t.ex huset eller bilen) - Du får som låntagare lägre ränta. Du utgör inte en lika stor risk för långivaren. 
  • Lån utan säkerhet (även kallat blancolån/privatlån) - Räntan blir högre i jämförelse med det första alternativet. Tips på att få ner räntan är att låna tillsammans med någon annan och även kunna visa upp en god ekonomisk situation.

Fråga: Hur lång återbetalningstid ska jag välja ?

Svar: Det är helt upp till dig själv. Men det är alltid bra att välja så kort återbetalningstid som möjligt. Då sparar du som mest pengar.

 

Fråga: Går det att ta ett banklån för att lösa sina andra lån och krediter ?

Svar: Absolut! Det går iallafall utmärkt hos de flesta företag som lånar ut pengar. De hjälper dig då  med att få ner din totala månadskostnad.

10 jan 2014