Betalningsanmärkning

Har man dragit på sig en betalningsanmärkning så betyder detta att man inte har tagit hand om sin ekonomi på ett korrekt sätt. I de flesta fall beror det på att man inte har betalat en räkning eller skuld i tid. Ärendet blir därmed skickat till inkasso (företag som hanterar indrivning av fakturor) och efter att par dagar får man ett så kallat inkassokrav i postlådan som man verkligen bör betala. Om man fortsätter att välja den svåra vägen (att inte betala) efter att ha mottagit inkassokravet så skickas ärendet vidare till kronofogden och resten förstår du säkert själv. 

En sak som jag tror att många har fått om bakfoten är att kronofogden utfärdar betalningsanmärkningar. Detta stämmer inte. Istället är det kreditupplysningsföretagen som har dessa ärenden i sitt våld. Men det är med kronofogdens hjälp och information som en anmärking utfärdas. 

Vad innebär det när man får en betalningsanmärkning ?

Det betyder först och främst att man är en person som inte går att lita på när det gäller betalningar och pengar. Det behöver inte alls betyda att man har dålig ekonomi som många tror. I många fall rör det sig om rena slarvfel. Exempel är om man åker utomlands på långsemester och därmed glömmer att man skulle betala någon form av räkning eller skuld i slutet av månaden. 

Det innnebär också att man får mycket svårare att använda sig av tjänster där pengar är involverade. Exempel är att låna pengar, skaffa TV/mobil/bredband abonnemang eller köpa varor och tjänster på avbetalning. Det kan även vara oerhört svårt att skaffa sig en hyreslägenhet då hyresvärdar helst vill ha personer med prickfritt förflutet. Företag vill inte heller ge några större privilegier till personer med betalningsanmärkning så det enklaste är att betala med kontanter. Att ingå i någon form av avtal blir svårt, men det är inte omöjligt. Mer om det längre ner i texten.

Hur lång tid tar det innan en betalningsanmärkning försvinner ?

För privatpersoner - En anmärkning finns registrerad hos kreditupplysningsföretagen i 3 år. 

För företag - Här gäller lite längre tid. Det vill säga 5 år. 

Det finns i skrivande stund ungefär 15-20 olika kreditupplysningsföretag i Sverige och vissa företag tar bort betalningsanmärkningen redan efter 1 månad. Detta förutsätter givetvis att man har betalat in sin skuld direkt efter att anmärkningen har registrerats. Hos vissa försvinner anmärkningen dagen då pengarna betalas in. 

Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC)

Är det möjligt att låna pengar med betalningsanmärkning ?

En betalningsanmärkning kan verka harmlös men i själva verket kan den vara förödande när du ska låna pengar. De flesta banker och kreditinstitut vill helst inte låna ut pengar till sådana personer då dom anses vara opålitliga betalare. I normala fall fall godkänns nästan aldrig låneansökningar från personer med anmärkningar men där finns även undantag här. 

Det är faktiskt möjligt att låna pengar trots betalningsanmärkning ! Men generellt sätt är det en aning klurigare. 

De flesta svenska banker har som policy att aldrig låna ut till personer med någon sorts av betalningsanmärkning. Det man istället kan vända sig till är olika kreditinstitut. Dessa brukar inte vara lika hårda i sin bedömning av personer med anmärkningar.

Men även kreditinstitut har regler. Har du dragit på dig en betalningsanmärkning samtidigt som du önskar låna pengar utan fast inkomst så är detta tyvärr totalt omöjligt. Då bör/ska man ha en fast inkomst för att få lånet beviljat. Man kan då istället erbjuda någon form av säkerhet som exempelvis sin bil eller lägenhet/hus för att få lånet beviljat.

Alltså, har du en anmärkning, fast jobb och är över 18 år (20 år hos vissa institut) så finns chansen att få ett lån. Men där finns en stor nackdel. Räntan kommer att bli betydligt högre enbart på grund av betalningsanmärkningen. Du anses vara en större risk än en person som är helt prickfri. Detta går tyvärr inte att komma ifrån.