Blancolån

Ett blancolån (även kallat privatlån) innebär att man lånar pengar utan någon form av säkerhet. Det enda som lånföretaget går på är kundens förmåga till att betala tillbaka lånet. Andra viktiga faktorer som spelar en stor roll om ditt lån ska bli beviljat är hur mycket din taxerade inkomst ligger på, dina tillgångar och om du har några betalningsanmärkningar.

Hur stor summa får jag låna med blancolån ?

 

Du kan låna alltifrån ett par tusenlappar till miljoner om du önskar. Det varierar beroende på vilket företag du väljer att låna dina pengar hos. En annan avgörande faktor för hur mycket du blir beviljad att låna är hur din betalningsförmåga i framtiden ser ut.

När du skriver din låneansökan så kommer du att bli ombed att fylla i uppgifter som inkomst, utgifter, tillgångar och om du t.ex har några eventuella skulder eller betalningsanmärkningar. Efter detta så görs det en kreditupplysning för att fastställa om du är en "trovärdig" låntagare. Du får efter detta information om hur mycket pengar du tillåts att låna grundat på fakta från dina inskickade uppgifter samt utslaget av kreditupplysningen.

Då lånet som sagt är utan någon form av säkerhet så blir det generellt sätt mycket dyrare i jämförelse med lån med säkerhet. Jämför därför alltid räntor från olika långivare innan du tar ett slutgiltigt beslut. Det kan nämligen bli ett ohyggligt och onödigt dyrt lån om du inte gör detta då ränteskillnaderna varierar markant på marknaden.

Varför vill någon låna pengar utan säkerhet ?

Ett lån utan säkerhet brukar ofta kallas för "konsumtionslån". Anledningen är att många väljer dem när de ska köpa något. Vanliga exempel är en resa, ny TV eller en bil. För bara ett fåtal år sen var det nästan stört omöjligt och låna pengar om man inte hade någonting att sätta som säkerhet. 

Men idag beviljas allt fler såna här lån av långivare. Varför ? Unga personer som t.ex precis slutat skolan, flyttat hemifrån och fått jobb har oftast ingenting av värde att sätta som säkerhet och de utgör en ganska stor procentandel av lånmarknaden. Långivarna hugger direkt då de vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Kan man få lån beviljat om man saknar fast inkomst ?

Låt oss va helt ärliga mot dig. Utsikterna för detta är tyvärr ganska mörka. Det är inte helt omöjligt, men då måste man ha en hel del tillgångar och man får absolut inte ha några betalningsanmärkningar.

Hur höga är egentligen räntorna ?

Räntan brukar ofta (inte alltid) vara rörlig när det gäller blancolån. Det man också bör veta är att räntesättning är helt fri. Detta innebär att samtliga långivare har rätt att sätta ut vilken ränta de vill. Just därför, som vi även nämnde lite längre upp i texten, kan det vara en riktigt bra idé att jämföra räntorna mot varandra innan slutgiltigt beslut äger rum. Skillnaderna kan nämligen vara skrämmande höga från den bästa till den sämsta.

Räntan bestäms alltid indviduellt. Anser långivaren att du utgör en lite större risk (osäkerhet kring din betalningsförmåga) så blir också din ränta betydligt högre i jämförelse med andra låntagare som inte innebär lika stor risk. Det är alltid bättre att låna tillsammans med någon än att ta lånet själv. Då får man oftast lägsta möjliga ränta.

Amortering - Hur funkar det ? 

Det finns tre olika sätt för att amortera av ett blancolån. 

  • Löpande lån - Delbetalning över hela månaden. Betala vad du kan och när du känner för det. 
  • Fast månadskostnad - Betala alltid samma summa varje månad. Hur mycket bstämmer du med din långivare. 
  • Hela beloppetSkulle något oväntat inträffa, t.ex om du vinner en större summa pengar, så behöver du inte vänta tills återbetalningstiden har gått ut utan du kan istället betala av hela beloppet. 

Vad inträffar om jag får problem med återbetalningen ?

Väljer du t.ex en fast månadskostnad och missar att betala så leder detta till en påminnelseavgift (oftast 50 kr) 

Skulle du inte betala efter att ha mottagit påminnelsen så blir det påslag med förseningsavgift och dröjsmålsränta.

Om betalningen inte då heller kommer in så skckas den till inkasso och Kronofogden blir då inkopplade i ärendet. Ett scenario som bör undvikas till varje pris.