Bolån

När man har bestämt sig för att köpa bostad så behöver man oftast låna pengar av något slag. Det är inte alltför många som har hundratusentals kronor om inte miljoner undanstoppade som man kan finansiera sin bostad med. Då kommer ett så kallat bolån bli aktuellt.

Vad är ett bolån ?

Ett bolån, eller bostadslån, som det också brukar kallas för, är en typ av lån där själva bostaden fungerar som säkerhet för banken. Skulle du/ni som har lånat pengarna till huset eller lägenheten av någon anledning inte kunna betala av lånet i framtiden så kommer banken att behöva sälja huset och på så sätt få in de pengar som är kvar på skulden. Men andra ord, huset tillhör banken och återbetalningen bör skötas prickfritt.

Handpenning 

Att lägga en liten summa i handpenning när man köper bostad har idag blivit obligatoriskt. Förr i tiden kunde man belåna sin bostad till 100% men idag är detta tyvärr omöjligt på grund av bolånetaket. Men bolånet kan ändå täcka uppemot 85% av belåningen, men de resterande 15% får man antingen finansiera själv eller genom ett nytt lån.

"Uppemot 85%" betyder absolut inte att varje inviduell person får detta privilegiet. Hur mycket procent just du är berättigad till bestäms av en rad olika faktorer, tex privata tillgångar, hur bolånemarknaden ser ut, din nuvarande inkomst eller vilket område din bostad är belagd i. Det varierar även en hel del från bank till bank, jämför olika bolån innan du tar ett slutgiltigt beslut.

Ju högre handpenning man lägger, desto bättre räntevillkor får man. Oftast blir räntan lägre ju mer man väljer att lägga. En annan fördel blir att banken inte "äger" så mycket av bostaden. Kan kännas skönt om där skulle uppstå några komplikationer med återbetalningen och dylikt.

Skulle bostaden, mot all förmodan, behöva säljas så kommer handpenningen att återbetalas förutsatt att bostadspriset inte sjunkit alltför mycket, då riskerar man nämligen att förlora hela sin handpenning! 

Generellt sätt brukar man även få bättre lånevillkor när det gäller bolån i jämförelse med andra typer av lån, tex blancolån, där räntan ofta kan vara skyhög. 

Tips för att bli berättigad ett bolån 

Banker granskar alla personer inviduellt. En riskbedömning sker alltid och denna bedömning kan variera en hel del, men det vanligaste en bank tittar på är:

1. Din privatekonomi - Har du en stabil ekonomi och sköter alla dina andra utgifter prickfritt är detta ett stort plus. Har du även andra tillgångar i form av fonder,aktier eller sparande ökar dina chanser för att bli godkänd. Banken vill helt enkelt se bevis på att du klarar av din ekonomi. Kämpar du med din ekonomi innan bolånet tas, är det inte särskilt troligt att det blir lättare med ett lån...

2. Din inkomst - Med en heltidsinkomst kommer man väldigt långt när det gäller lån av pengar. Ser banken ett flöde av inkomster varje månad på ditt konto blir dom lite "lugnare". En halvtidsinkomst eller projektanställning blir en aning svårare men möjligheten finns. Med andra ord, försök alltid att visa upp ett frekvent inkomstflöde. 

3. Betalningsanmärkning - Inte bra om du har dragit på dig någon betalningsanmärkning ! Det blir extremt mycket svårare att få ett bolån beviljat. Iallafall av de lite större bankerna. Då får man leta efter lite mindre aktörer på lånemarknaden som förhoppningsvis inte är lika hårda.