Varför bör man undvika sms-låneföretag till varje pris ?

För inte så längesen så inledde Konsumentverket en utredning där man började granska företag som lånar ut pengar till privatpersoner via SMS. Den här branschen är väldigt skum med t.ex extremt höga räntor och hittills har 10 olika sms-låneföretag granskats och samtliga får både skarp kritik och en varning på grund av bristande kontroll när det gäller återbetalningsförmågan.

Anledningen till att dessa företag granskas är att svenskar, och inte minst lite yngre förmågor, lånar pengar via så kallade snabblån. Detta är inget problem i sig, men det blir ett stort problem när väldigt många inte kan betala tillbaka sina skulder. 

Varför betalar man inte tillbaka sina skulder ?

Man har helt enkelt inte råd. Många av de varnade företagen struntar i att göra en kreditprövning när man ansöker om ett sms lån. Därför har det blivit fritt fram för t.ex en person med betalningsanmärkning att låna mer pengar och på så sätt dra på sig mer och större skulder. Kontrollen är bristfällig när det gäller detta och förhoppningsvis kan företagen ta sina varningar på allvar. Man hjälper inte precis sina kunder genom att dra ner dem ännu längre ner i skiten.

Maria Grunditz, som är jurist på Konsumentverket, uttalar sig såhär:

- Vi har uppmärksammat att samtliga sms-låneföretag inte samlar in tillräckligt med underlag för att kunna säkerrhetsställa om en låntagare kan betala tillbaka sitt lån. Vi har även satt som mål att granska samtliga företag i den här branschen.


Så det vore minst sagt väldigt förvånande om inte fler varningar kommer att delas ut i framtiden.

Vilka företag har fått en varning ?

Varningarna gäller IPP Sweden som äger Kundfinans, Sverigelånet och Smslån 123.

Adacta Investment Group som äger Pengos och Smskontanter.

Risicum Capital som äger Risicum och OK Money

Nano Invest & Finans som äger Nanokredit 

Mobillån Sverige

Ferratum

Meddelandelån


Dessa sju företag fick sina varningar i våras men igår publicerades där uppgifter på att 3 nya företag inte klarade av Konsumentverkets kontroller. Dessa är:

Vivus (som jag själv har lånat pengar av vid ett par olika tillfällen)

Expresskredit

Easycredit

Konsumentverket kommer inte att ligga på latsidan

Man ska nämligen börja granska 12 nya låneföretag som erbjuder sms lån så det lär inte vara slut på den här cirkusen på en bra stund. Förhoppningsvis så har du som läser detta insett att snabblån bör undvikas till varje pris. Det kan vara bra i nödfall men behöver man låna ett par tusenlappar så rekommenderar jag att fråga en familjemedlem eller en nära vän. 

Annars så finns där företag som erbjuder räntefria lån när man lånar för första gången. Kan du inte få ihop pengar på annat håll så bör du leta upp dessa företag. Men låna aldrig om du inte vet att du har råd att betala tillbaka inom tidsgränsen. 

27 nov 2012